Göteborg Open
Publicerad: 29/11, 2023
I 38 år har Göteborg Open arrangerats - en stor parasportstävling belagd på Prioritert Serneke Arena i Göteborg. Iår var det 17 olika grenar som gav möjlighet till att ca 400 deltagare kunde utöva parasport under ett samlat arrangemang. "En grund för att parasporten ska kunna utvecklas" menar ordförande för arrangörskommitén Jan Petersson.
Helgen 24-26/11 befann sig projektet på den stora parasportstävlingen Göteborg Open. Där hade man under fredagen en konferens tillsammans med elinnebandyföreningar från de olika lagen i Sverige. Det var ett stort intresse att delta och för att det skulle kunna passa och vara inbjudande för alla föreningar, även de som kanske inte kan delta under tävlingarna, så genomfördes konferensen i flexibelt format (både digitalt via länk och fysiskt på plats). Under konferensen diskuterades bland annat projetet och hur arbetet ser ut med utbildningar och nyuppstart runt om i landet. Det bjöds även in till diskussioner om hur läget ser ut i de redan befintliga föreningarna samt att det kom många kloka tankar och ideér till projektet som kan gynna elinnebandyns utveckling framåt. På plats fanns även Jonatan Petersson (paraansvarig på Svenska Innebandyförbundet) och gav en presentation om inkluderingsprocessen som pågår just nu. Vi hade även möjligheten till att diskutera material tillsammans med Anette från Agera Consulting. Konferensen var otroligt uppskattad och lyckad där projektet fick många kloka inspel att ta med sig i arbetet framåt för att utveckla elinnebanyn.
Under själva tävlingarna på lördag och söndag stod projektet utställda med en monter för att sprida ordet om elinnebandy och det arvsfonds prjekt som bedrivs av KF Heros. Där skapades några nya kontakter och banden mellan projektet ut till elinnebandyfamiljen stärktes ytterligare. Ett mycket uppskattat och lärorikt tillfälle som projektet kommer att ta med sig till framtida arrangemang och andra utställningsmöjligheter som kan komma framöver. Projektledare Emilia Ingeroth säger såhär om helgen: "Det har varit ett fantastiskt första tillfälle för projektet att komma ut och verkligen möta målgruppen, sen finns det alltid sådant man kan göra bättre till en nästa gång och det har väckts många tankar till hur vi ska jobba med projektet samt hur vi ska marknadsföra oss framåt. Det har varit extra roligt att få chansen att hänga med spelare och ledare från de olika föreningarna, både från Sverige men även från Danmark och Norge."
Nytt för iår under elinnebandytävlingarna i samband med Göteborg Open var att 5 innebandydomare blivit utbildade inom elinnebandy och fick här möjligheten till att utvecklas genom att döma några av matcherna. Jan Persson (ordförande för arrangörskommitén) ander att det är en fantastisk möjlighet och något som är positivt för utvecklingen av elinnebandy. Bland annat då de kan få in en högre kvallité på domare i längden samt att de kan avlasta föreningarna då de sjävla inte behöver döma lika många matcher eller ha med lika många domare. Att Göteborg Open är ett viktigt arrangemang är något som Jan betonar mycket. Han menar att det är en grund för att parasporten över huvud taget ska kunna utvecklas och att det är fantastiskt att klubbarna som kommer kan utbyta erfarenheter samt se andra idrotter. Gällande elinnebandyn säger han såhär: "Ungdomarna ser hur man kan köra och hur man kan bli bättre, vi har tre divisioner i elinnebandyn iår och de som kör i den lägre divisionen är lite nybörjare och kan då de vad som händer om man skulle träna i två-tre år på detta. Så vi ser det som väldigt viktigt". Han menar att det även i eliten utvecklas från år till år och att de tar nya steg i spelarutvecklingen där de lär sig blockera och göra mål på nya sätt jämfört med för bara tre-fyra år sedan. Extra roligt för iår är även att de för första gången har utövare med från Danmark samt att det kommer fler utövare från Norge. Han uppskattar även den geografiksa spridningen på de svenska lagen där de kommer från Umeå i norr och Malmö i Söder.
När vi träffar Jan för intervjun ställer vi även frågan "vad är det bästa med elinnebandy enligt dig?". På det svarar han att det var något som de drömde om då de hade svårt att hitta verksamhet till några av ungdomarna i förenignen (3V Göteborg). Under en tidigare upplaga av Göteborg Open kom det en person från Stockholm som hade med en elinnebandystol och presenterade sporten samt frågade vad de trode om att starta upp det i föreningen 3V. Den första tanken var att det var en fantastisk idrott och att det skulle vara jättebra men att det även låter väldigt dyrt. Jan säger även att " Men ekonomin var det minsta hindret då vi kunde söka pengar i fonder och när vi väl fick igång det så växte det väldigt bra." Han ser även en positiv tendens till en ljus framtid för elinnebandyn.
Nästa resa för projektet är redan 8-10 december då vi åker till Umeå för att delta under Start Your Impossible Camp tillsammans med Parasportsförbundet.
Har du frågor eller funderingar om projektet eller vill du kanske vara med och starta upp verksamhet på din ort? Tveka inte på att kontakta oss!